Jan 2, 2013

east java escapade v2.0 (p1)

ok. baru ada idea dn kesempatan nak menulis report kunjungan buat kali ke-3 (gilo per) ke jawa timur. perancangan memang agak last minit sebab nak mengumpul rombongan dsb. yang akhirnya jadi trip berdua sahaja dgn teman kantor. dalam masa yg singkat terus book hotel, beli tix flight (KL-sub, bali-KL) yang mencanak mahal (rm850) dan arrange itinerary dan land transport sama wong/sam dan yanto di bali. disebabkan travel companion nih baru 1st time travel etc. jadi aku pun arrange semua utk dia and kena ambil kira dia nye requirement gak.

ini kali kedua aku cover route surabaya-bromo-banyuwangi-bali...aku travel dgn bajet separa PPRT...maklumlah...untuk 3-3 trip ni so far...bila jadi planner ni..banyak menda yang nak diambilkira bila teman2 travel bukan semua rela menjadi PPRT...hehehe. aku pun dh lama tinggalkan bab bekpek nih..skrg ni kira up to..bajet travelling jer.

day 0 - 9 Nov 2012
Lepas opis terus gerak ke airport. ambil last flight ke surabaya. disebabkan tanak kecoh2 kat opis..bagpack dh bawak 2-3 hari awal and simpan dlm almari opis. hehe. lepak di LCCT sambil makan merrybrown. tetiba skrg macam ketagih layan MB neh..walaupun x sesedap mana. anyway...since time tu minggu cuti panjang..seperti biasa LCCT tak ubah seperti jakarta...ramai gile orang.


after dinner..kami masuk ke boarding area dan tunggu flight...which happened to delay by 1 hr...aiyooo...sebenarnya before that..aku dh dapat sms and email flight aku re-schedule awal ..but then rupanya itu impian AA semata2. tak mampoo pun nak awalkan flight. terus sms sam and bagitau kelewatan kami...kesian pulak sam kena tunggu lagi. end-up 1030 baru kami naik flight. 



sampai jer di juanda...selesaikan imigresen etc...bag aku pulak kena pangkah oleh kastam and minta dibuka...hehe..rupanya diaorg tertarik dgn termometer digital yang sam order dari malaysia tu...berpeket..and diaorg curious...nak berniaga ke? nasib baek..bapak2 tu semua sporting.

waktu local already 12.30am...meaning..it was already 1.30am waktu malaysia. terus bergegas keluar mencari en sam...terima kasih bebanyak sebab sanggup tunggu kitaorg. hehe. selepas itu pegila melepak di McD sekejap minum2 dan berbual2. lebih kurang pukul 2 lebih..kami ke hotel sony...check-in dan tidooo.... oh...satu yg buat aku tabik sket with the hospitality hotel neh...eventhough kitaorg sibuk nak setelkan registration etc. dia insist yang tamu nya bawa ke kamar dulu istirehat..jgn terburu2..maklumlah dh malam n nampak kot kitaorg penat. hehehe.

hotel - 165k idr...basic with bfast roti n teh. towel kecik. enuff for us

day 1 - 10 Nov 2012

surabaya - lapindo - madakaripura - bromo



terlajak tido gara2 kepenatan..nasib baek sam dah telefon pepagi tu. dalam kul 8am...dah cerah dah...kami check-out hotel dan bergerak utk breakfast bersama en sam di kopitiam kegemaran beliau. hehe. terima kasih en sam. makan nasi lemak and teh tarik etc. 



dh sudah lepak2 dan makan...kena pick satu tempat untuk dilawat di surabaya neh before langsung ke probolinggo/bromo etc. so kami ke house of sempoerna...muzium rokok neh. menarik jugak..dan kebetulan ada pameran kamera klasik/antik kat dalam muzium neh. lepas tu tengok pekerja2 menggulung rokok secara manual. impress tgk focus diaorg neh. tp too bad..tableh amik gambar la pulak.. entry - FREE. kat sini juga merupakan salah satu stop Sparkling Surabaya tour bus berenti.




lepas dh ke house of sempoerna ni..kami gerak ke rumah en sam untuk tukar kereta dan temu sama supir..agus namanya. naik kereta yaris tin milo (sam kate...bukan aku..haha).dalam kul 12.00tgh hari kami bertiga (aku, kawan n driver) dah bergerak meninggalkan surabaya.

1st stop kami di Lapindo...dalam panas terik tu. ekceli this is 3rd time aku ke sini..dan masih terpaksa singgah sebab tiap kali pegi mesti dgn tamu yg berbeza..so kena la kasi can kat diaorg. sampai jer...aku naik ojek untuk ke tengah2 lumpur yg dh kering untuk tengok pusat semburan dgn lebih dekat...sambil tu dgr cerita2 dari penduduk2 yg jadi mangsa lumpur neh. isu diaorg tak selesai2 lagi...masa bulan may ari tu pun same stories i heard. btw...ojek (motor) tu...penduduk kg tu yang bawak ..25k per person/ojek...pastu kasila sedikit sumbangan since diaorg insist suruh beli DVD etc. which aku pun tak berminat..so kasila sket derma. pastu..bapak2 tu kate org msia nih pemurah (emosi diaorg cite..sedey aku dgr)..hehe. btw time kami dh kat tgh2 tu..adala 2-3 kali semburan tu memuncak...blh dgr bunyi dia etc.uishh..cam gunung berapi pulak.



dah sudah lapindo...kami terus gerak ke bromo. singgah sebentar makan siang (dh lambat...kul3pm) di warung pak soleh. dh lapar..semua sedap. anyway..dr surabaya ke sidoarjo/lapindo..agus drive ikut highway..which cam cepat pulak compared last time aku pegi..masa pak ji yg bawak..sebab lalu pekan sidoarjo..etc.

warung pak soleh ni rupanya kat depan simpang masuk ke bromo..masa tu dh kul 4pm dan kami pun bergerak ke madakaripura waterfall yang terletak dalam perjalanan ke cemoro lawang. dalam 30min..kami sampai di pintumasuk madakaripura...risau pulak sebab macam dh petang sangat and kot tak sempat ..rancangan nak mandi waterfall pun cancel..so pegi trekking n amik gambar jer. sampai2 kat pintu masuk..dah ada guide yg offer diri etc. since sebab kami nk kejar waktu etc. amik lah guide..namanya solihin..and costnya ialah 50k per guest...bukan per guide tau...kalau pandai bole buat cam en sam..follow jer org. hehe.

kami dh sampai petang dn org pun dh start balik etc...so tade yg masuk..sebab tu ambil je  guide. lgpun si solihin neh baik sgt..tlg bawak beg camera and tolong tarik panjat batu2 etc. tlg amik gambar etc..trekking dlm 30min...dan waktu nk sampai tu..mbak2 yg jual minuman kat situ panggil2 suruh beli plastik cover beg aku sebab kena lalu bawah air terjun tu nanti..tp aku dh bawak cover so takyahla.

sampai jer..perghh kagum2 aku dgn air terjun neh. sampai gak hasrat aku nk tengok tempat neh. dlm 30min kitaorg stay amik gambar and enjoy the scenery..pastu gerak ke entrance sebab hari dh makin gelap.overall..agak tak puas sebab sampai dh petang n masa suntuk utk enjoy the place. boleh repeat nih.



lepas tu..kuar jer dari simpang ke madakaripura...hari dh gelap...dn kami teruskan perjalanan ke cemoro lawang...dh book hotel bromo permai (300k per nite/room incl bfast). sampai dalam kul 8pm...check in bilik dan jumpa edi...driver 4WD kami untuk sunrise trip esoknya...and sebab masih awal..agus decided to drive back to surabaya malam tu jugak...after dinner etc. kitaorg pun tidolah....sebb esok nye sunrise trip...


tbc...