Jan 4, 2013

meludah ke langit

ah...jelek
baru aku sedar kenapa sejak dua menjak nih aku dah kurang melayan naskah2 dari seberang..baik lagu mahupun filem...yeap skrg masih layan..tapi tak sehebat 2-3 tahun lepas sebab rasanya list2 lagu terbaru mesti dalam ipod aku etc.

the reason - i hate the bigger part of them that love to play issues with negaraku. dari isu sekecil2 tarian bogel/pundek  pendet apatah sampaikan isu TKI..sampaikan isu Habibie...ternyata diaorg nih berlebih-lebihan. kawan aku pernah salute betapa terbuka nya diaorg nih..terutama media diaorg compare to malaysia...but seriously...dah berkunjung beberapa kali ke sana dan berkesempatan meneliti perkara ini..ternyata...provokasi menjadi lumrah hidup media di sana...mungkin itulah bentuk hiburan untuk segenap masyarakat di sana...dari berita artis terkenal belajar nak tukar lampin baby pun masuk TV..sehingga kisah bersih 3.0 yang diulang2 klip video nya untuk menggambarkan betapa teruknya keadaan di kuala lumpur...sehinggalah sehingga semua menda yang malaysia buat menjentik tahi lalat mereka. sigh...

kadang-kadang aku rasa nak kata padan muka jer kat diaorg nih...tapi aku kena ingat segala ketentuan datang dari Allah..tapi sebagai manusia aku melihat ketentuan yang melanda mereka adalah balasan/petunjuk juga...dalam hal ini..aku rasa tak salah...

kalau supir jakarta pun boleh berbangga jakarta tu syurga dunia..sebab semua menda boleh dapat...pak arab suke
kalau supir surabaya pun boleh gelak2 bila aku mencari tempat urut yang compliance ..tade extra2..
kalau pornstar jepun pun bole masuk dalam industry filem mereka...
kalau filem2 diaorg pun lagi busuk moralnya dari filem2 razak mohaideen tapi diangkat sebagai karya agung
kalau duit dari goyang gerudi dan goyang itik di bangga-banggakan...sehingga bole bawak orang tua naik haji
Subhanallah..

ah...jati diri aku bersebab
sebab aku tak suka orang memperlekehkan yang hak
kita bodoh bukan sebab kita suka diperbodoh, berbanding mereka..

kita selalu mengalah...
tapi kita mengalah bukan kerana kita salah atau kalah
kerana kita masih bersabar
dan sabar itu sebahagian dari iman..
dan kita masih berpegang pada iman...