Jan 3, 2013

east java escapade v2.0 (p2)

day 2 - bromo- cemoro lawang - lautan pasir - savannah - ranu pane & regulo - ngadas

pagi lagi dh bangun untk trip sunrise. sam bgtau awal2 dh trip kali ni ke penanjakan 2 sebab penanjakan 1 tutup. ada apatah. dlm kul 4am...edi dtg kat bilik panggil kitaorg. naik 4WD and tgh imagine akan lalu ala2 rali dakar mendaki ke penanjakan. sekali tu..x sampai 10 minit tetiba jer edi dh stop. confuse jap...sekali tu edi kate dh sampai. and tgk ramai org tengah berkumpul.




actually pagi tu kami sunrise di mentigen..di belakang hotel sahaja...and masa tu aku still confuse..may be itu adalah penanjakan 2 yang sebenar. tu yg tak tanya edi balik. hmm..so far biasa2 aja sebab at lower altitude..so sekadar nampak bromo n batuk shj....but u get clear view for the sunrise compared to penanjakan 1.  layan jerlah...sebab knowing that we gonna have a long day later.







sudah jer sunrise. turun ke bawah untuk hiking ke crater. oh..kebetulan time tu weekend..and aku rasa 1st time kot tengok begitu ramai org kat sini. x caya..tgk siap ada warung neh..ramai gile lepak makan after naik crater...before this tak penah2 aku tgk seramai neh..

.
naik kuda and panjat ke crater untuk kesekian kali nye...cuma tak best..kitaorg sebenarnye kena food poisoning...huhu..sakit perut pulak time naik kuda etc. tu...gara2 makan rawon untuk dinner malam sebelumnya.sampai jer kat jip..terus bergegas ke toilet...adeh2..time tgh x stabil nihla joki buat hal..bila nk bayar dia charge 150k per person!..sepatutnye 100k sahaja...and the rest tips etc...ni terus charge 150k per person...hangin betul time2 sakit perut neh. bayar jerlah...tp memang carut2 la sgt.

dh sudah...terus cari edi and 4WD kitaorg. edi then took us jejalan kat cemoro lawang..naik kat one of the viewpoint..then pegi tgk kampung penduduk tengger..rumah adat etc. huhu..kandang oink2 tu sebelah kebun...





dah sudah jejalan kampung neh...edi hantar balik ke hotel untuk breakfast...pastu cakap akan dtg pick-up balik dalam kul 2pm. confuse jap...aik cepat benar trip neh..sbb ikut perancangan tempat2 nk pegi tu macam satu hari jer nk cover. tp probably he knows better..so kitaorg ikutkan ajer...balik hotel breakfast..then jalan2 sendiri di sekitar cemoro lawang tu. 






after lunch and solat...edi dtg pickup kitaorg and pegi pasir berbisik/sea sand/lautan pasir etc. this time tak lalu pulak area watu singa...tp masa turun tu..tgh amik gambar etc...angin kuat giler..terus jadi ribut pasir ala2 cerita MI4...huhu




then proceed to savannah...ok by this time kitaorg actually dh skip 2 lokasi yg dirancang....telaga tua and kota batu. edi pulak diam jer. tp apapun..layan jerla savannah..sebab since kitaorg pegi petang..dh redup sket..memang lepak lama2 tengok view etc.



dah puas bergambar di savannah..kitaorg gerak ke next destination..visit ranu pane and ranu regulo..masa tu dh almost 4pm..dlm perjalanan tu stop at few places amik gambar from the other side of caldera.



masa nih jumpa sorang brader neh naik motor sesorang dari solo...tgh duk lepak2 tgk view neh. dia travel sesorang naik moto dari solo-malang-tumpang-ngadas..and otw ke probolinggo kot. gaya cam org membawa diri jer. hehe. lepas dalam 30minit drive..sampai kat kampung apatah..kat sini pintu masuk ke base camp nk daki semeru and tempat 2 tasik neh - ranu pane and regulo.



pastu aku tanya edi..mana kaki gunung semeru nye? oh..itu ranu kumbulo...kena trekking 1 hr etc. haiyaa..time tu baru aku sedar dh miscommunication...patutla lenggang kangkung sket trip ari nih...sebab tade 1hr trekking tu. agak terasa rugila..sebab alang2 dh sewa 4WD sehari..then tersilap tempat and skip tempat lagi. huhu. apapun enjoys tgk suasana kat kampung tu..nanti aku update kalau ingat nama kampung tu...anyway..aku prasan umah kat situ semua pasang parabola...disc dia lagi besar dari atap umah. LOL


tengok jam dah kul 5...terus edi ajak gerak untuk tengok sunset di ngadas...so kami gerak and tunggu sunset di sana...cantek tempat nye..and kebetulan matahari merah ari tu...mabelessss..




okeh...abes untuk hari ke-2 kami...balik hotel ...rest..mandi..dinner then jejalan cari souvenir kat kedai2 yg masih bukak....btw...this time bromo/tengger/cemoro lawang dh tak sesejuk dulu. probably sebab musim kemarau nye yg masih berpanjangan...masa bulan may aku pegi...kawasan tengger caldera tu berawan..but this time berdebu..and kering. but so far paling sejuk ialah masa pegi tahun 2011...kabus memang tak ingat...

tbc.