east java escapade 2.0 (p3)

day 3 - Bromo - Probolinggo - Banyuwangi

bangun awal pagi tade buat apa2 dah...lepas breakfast kitaorg jejalan sekitar cemoro lawang tu sementara tunggu edi utk hantar kitaorg ke probolinggo. total cost 4WD - 1.1jutav(1 day) + 300k (transfer to probolinggo)




kul 9am kitaorg gerak dari bromo ke stesen keretapi probolinggo...teket dah mintak tolong en sam belikan..cost 100k per person utk probolinggo - banyuwangi baru, kelas executive mutiara timur. train bergerak dalam kul 1114am..tade delay. perjalanan yang panjang lebih kurang 5 jam... tido jer la. lunch pun dlm train order nasi goreng.




sampai di banyuwangi dalam kul 420 pm. terus ambil teksi ke hotel mahkota plengkung. teksi - 25k and hotel pernite 200k/room for 2 with bfast. hotel nice semua..tp katil dia ya ampun bebunyi2 bile gerak. nk tido pun xlena..member aku ingatkan tikus. LOL. that nite kitaorg just rest and dinner kat restoran plengkung tu..nice.. total utk 2 org 139k shj..but we ate cam 4 org makan. haha.




after dinner..layan tv jap..then sms yanto utk konpemkan trip ke ijen esoknya..then tido awal....zzz

day 5  - Ijen Crater - Gilimanuk

pukul 4 pagi dh bangun and solat subuh semua..terus pegi kat lobi jumpa Agus..driver 4WD kitaorg. hotel pun dh pack our breakfast untuk trekking tu. cost 4WD Banyuwangi to Paltuding, Ijen - 600k..dah naek..dulu 2011 aku bayar 450k jer tak silap..hmm. perjalanan ambik masa lebih kurang 1 jam...pastu rupanya tgh ada construction sebab jalan ke ijen tu akan digunakan untuk laluan lumba basikal apatah nanti...so kitaorg terpaksa trekking ikut shortcut dalam 30min..and pegi to next post naik balik 4WD lain untuk ke pos paltuding.

sampai jer situ..kebetulan dgn pekerja shift siang so ramaila yg menapak naik ke kawah. oh..entry kat pintu masuk...sepatutnya 15k per person...tp mamat yg jage tu terus charge 30k per person...memang buat duit betul diaorg neh. tiket pun tak kasi apa..obvious giler. teringat masa pegi dgn yanto..dh pesan awal2..kalau ditanya bilang dari jakarta and let him do the talking..time tu memang dalam10k jer kot charge.. ergghh.



kami pun memulakan pendakian kami...ikut trek yg sama dgn para pekerja. dekat pintu masuk..disapa oleh salah seorang pekerja yg memperkenalkan diri dia sbg pak darso...and kami berdua memang trekking sepanjang waktu dgn dia..berenti rehat pun sesama..sambil borak2 dgr cerita dia etc. baik benar org neh. masa naek tu..terjumpa seorang pekerja yg bila tahu kitaorg dari msia mintak tukar duit rm5 yg diberi oleh tourist kepada dia...logik jugak sebab diaorg neh mana ada kesempatan pegi money changer ke apa..so tukarla duit tu dalam 20k/25k..kalau x silap.kesian dia..beria2 nak tukar sebab katanya 'tolonglah..buat beli beras utk makan'...hmm.



trekking sejauh 3km tu rasa cam ok pulak this time...probably sebab badan masih ok disebabkan kinabalu nye preparation dulu kot...sedar2 jer dh sampai di pos rehat pekerja2 tu..berenti minum dn makan breakfast..then terus ke kawah dgn pak darso. berbual2 dgn pak darso..dia cakap skrg musim kemarau yg teruk jugak sebab dh sebulan lebih tak hujan...tanah tempat kitaorg mendaki tu memang kering dn berdebu2 bila dia pijak.



masa trekking nih..ada satu couple dlm 40+...chinese dari s'pore/mainland kot...trekking sekali..yg lawaknya wife dia trekking cam nk pegi shopping jer..dgn handbag longchamp dia tuh..hehe. anyway..dh sampai di kawah..baru je nk turun..pak darso kate skrg dh tableh turun...tp dia cuba tengokkan kalau boleh...and memang tak boleh sebab ada company man yg jaga laluan nk turun ke tasik asid tu. hadooooooooiiiii...kecewa gile2!!!! 100x....sebab last time pun tak turun..this time pun takbole lagi...takkan la nk repeat lagi. end up semua tourist yg trekking ari tu memang berlegar2 di bibir kawah jer..x de yg dapat turun. pak darso kata kalau hari minggu mungkin bisa sbb company man x jaga...hmm..so lepak2 amik gambar jer la sambil borak2 lagi dgn pak darso. 



pak darso kate..kalau nk suruh dia amikkan gambar kat kawah bole..and kitaorg tunggu. tp taperla sbb aku pun risau nk pass2 kamera mahal2 neh kat org. bukan aku x caya kat dia...but hasilnya nanti.. pak darso mintak diri untuk turun ke bawah dan kitaorg just lepak2 lagi amik gambar etc.

then kami teruskan perjalanan turun. dari pos paltuding ke 1st check point..then trekking short cut..then naik 4WD balik...bergerak ke banyuwangi. dalam tgh hari kul 12pm kami sampai di hotel...bersihkan diri...then check out. Abg Ali (yanto's brother)...already waiting for us utk bawak kitaorg ke bali.



lepas lunch di restoran yg sama..then solat..kami ke ketapang jetty dn naik ferry ke gilimanuk. cost dh termasuk dalam harga driver yg dh agree dgn yanto...untuk ijen-ferry-gilimanuk-lovina..total 1.3juta...dlm ferry..tido jer dlm keta sebab kepenatan.....

tbc.

Popular Posts