Being Effective ...

mm..weekend yg agak stress buat diri aku as aku take quite serious about things that happened masa ari khamis tu.takde semangat nak siapkan presentation slide aku bawak balik lah files semua ingatkan nak siapkan keje kat rumah sebab rasa malas nak jengah ofis during weekend.but, aku xde mood, so memang xdela aku sentuh keje aku tuh.

friday, boring-boring, member ajak gi jejalan plak.msg. bebudak laki nih nak ikut tak gi kuantan, langsung xde reply. actually malam before nye dah msg, xde reply jugak.tup-tup, bebudak pompuan ajer yg nak ikut.mm...sampai ajer kat berjaya, jumpa pulak bebudak laki nih satu group reramai...hampeh sungguh. aku ajak pegi sesama taknak..last-last ajak bebudak pompuan ajer yg gi ngan aku.

tulah...bila nak gi memana, mesti ngan kekawan pompuan ajer...sampai org ingat aku nih playboy...bile ajak bebudak laki nih...punyala susah nak kasik reply msg ke apa ke..aku tak kisah la ko tak nak gi ngan aku ke apa ke..at least cakap la dah ada plan ke apa ke...tak nak pegi ke apa ke...so takdela aku kecik ati sgt bila terserempak kat tempat sama.apa punya kawan la...aku bukan apa, usung bebudak pompuan nih segan giler kalau dibuat selalu. macam nak ajak gi lunch jugakla...dulu aku nihler segalanya..nak gi memana ke apa ke nak gi lunch ke apa ke..bile jumpa member lain, nak reply msg pun susah.malas ler nak merajuk..buruk benor org laki merajuk. but at least sbg kawan..reply ler msg ke apa ke...nih bila diri terkial-kial baru nak cari aku. aku x kisah ler..but paling penting komunikasi tu ..taknak cakap taknak...takbleh cakap xbleh..jgn diam ajer. bile buat cam tu..org lain menunggu tau..buang masa ajer. EFFECTIVE ler sket bila berkomunikasi tu..diam takde makna bagi org yg nak mendengar!

oh...masa kuar weekend ari tu..kopak gakla poket sebab shopping DVD..mm not bad ekkk. 4 DVD yg 9 tuh...abis dlm RM55..mahal..member aku kata..but x kisah la yg penting dapat cite yg aku nak.next month, banyak lagik target nak beli...he he...

masuk jer opis pagi nih..aku awal lagik dah xde mood. ntah aa..serabut otak nak fikir pasal presentation nye pasal keje nye...then kebetulan minggu nih ada course lagik..nasib baik in-house.sempat gi pagi ajer...lepas lunch ingat nak discuss ngan team leader pasal presentation, tetiba ada issue lain la plak.boss nak clarification on few things sebab dia nak gi meeting.2 issues ajer yg kena mengena dgn aku, but aku spent the whole afternoon tu nak confirmkan status 2 issues tu. sampai menguap-nguap aku discuss ngan TL aku pasal issue nih.then tgh discuss ramai plak yg mencelah tanya pasal field lain etc. tertunda keje aku...boss dah lama tunggu aku nye answer.discuss nye discuss...sampai aku pun x tau la nak cakap..maklumla sebab 2 issues tu dibangkitkan masa meeting 1st Quarter 2004, masa tu aku x masuk lagik opis tu..tak jaga lagikpun field tu..tetiba aku plak kena update status...cuma yg aku bosannye pasal..nak confirmkan 2 status tu...bleh meleret sampai 2 jam...aku naik penat dan ngantuk. last-last bos pun cakap cam x puas ati jer ngan aku.

'Ni kena confirmkan betul-betul nih. Nanti, big boss tanya, aku yg haru kang, takkan aku nak suruh ko yg jawab'.iskkk..sungguh x bermotivasi bila aku dgr jawapan dari seorg bos. mmm..aku perasanla..mentaliti org wat keje skrg nih..semata-mata nak baguskan PPA dan KPI diri sendiri ajer. bukannya jenis nak initiate action, nak tolong budak baru ke apa.dia plak xdela nak suggestkan apa-apa bila aku cakap issue nih ada problem etc. yg dia tau nak final answer ajer.isk isk...susah-susah esok ada presentation...i'm working on the slide, yg aku sendiri pun x paham sgt. hopefully xdela diaorg tanya soalan membunuh esok.

Popular Posts