Hidup Selagi Hidup

teringat aku akan lagu nih, dendangan bersama vokalis rock terhebat tanahair plus ziana zain. tergezut jugala dgr ziana zain memekik dalam album nih. yg membuat aku terfikir akan lagu nih, bukannya apa, cuma tajuk dia tu, 'hidup selagi hidup'.umpama pakej 3 dalam satu, menda nih jadik motto hidup yg aku cuba pegang dan apply. malah kalau nak nasihat org yg tgh tension ke apa ke, nilah modal aku.

'We have one life to live, so hidup selagi hidup!'
'Love and live life for what it is'

tapi aku x pasti 100% ke aku bawak menda nih dalam hidup aku. but bila aku fikirkan balik, sedikit sebanyak aku memang pegang pada prinsip nih. Imran pernah kena basuh ngan aku menggunakan motto nih. Betul, wat apa nak meranakan hidup yg sekali aja di dunia nih kerana putus cinta. Kita tak boleh lari dari masalah, sebaliknya berhadapan dgn masalah tu. Jatuh bangun kita, perkara kedua, sebab perlu hidup ini dilihat sebagai medan untuk kita belajar. Bukan sekadar belajar dari kejayaan, tapi juga kegagalan.

May be apa yg aku tulis nih stereotype nye motivation thing, tapi hakikatnya menda yg sama nilah yg akhirnya akan kita korek dan cuba fahami balik. bak kata org back to the basic.semalam, aku betul-betul bengang dgn officemate aku tu. aku rasa x adil bila kita nih bersungguh-sungguh control nak please kan dia dan cuba mintak elok-elok. tapi apa bleh buat, dah memang dia cam tu, as org opis aku cakap. 'Dia nih watak utama opis kita woo'.

Balik rumah aku fikir balik, may be expectation aku tinggi sgt. Aku nak org dalam dunia nih semua nye baik-baik sebagaimana yg aku nak. Mimpilah...this is life..the real life, yg mana x semua menda tu seperti yg kita impikan. bila muhasabah diri balik macam nih, baru aku rasa kerdil dan mentahnya lagik aku dlm journey of life nih. Ari nih, aku tetiba jadik xde mood balik tang keje nih.

Awal pagi lagi, Harris dah mai ngan Zainal cakap tang keje nih. Then harris cakap, i know, u've been treated like a second grade employee, xleh gi offshore , x di beri peluang utk proof kan kemampuan etc. but u've to fight for it. Ntah la, aku rasa terharu pun ada gak, sebab org kasik semangat kat kita. Tapi semangat aku still sama jer, xdela membuak sgt. Ari nih, aku mari terfikir balik la pasal keje or training nih. Sebab aku rasa macam, this is just not my thing. Sekuat mana , serajin mana aku cuba, aku still rasa xleh fit. Kadang aku rasa aku nih being precient, buat sesuatu tanpa realise apa significantnye. Mau ajer aku rasa quit training nih dan carik keje lain. Tapi aku x berani nak ambil risiko, sebab skrg nih kat luar tu pun bukan senang nak cari keje.

Ni ha...rasa malas sgt nak gi keje esok. Rasa jer nak buat kejutan, x dtg opis tetiba. Tengok reaksi diaorg camna. Esok ada proposal presentation, dahla aku yg arrange, sure heboh nye kalau x jumpa cari aku. he he he.mm..cikgu aku dah balik opis semula. lama x tengok dia. pagi nih dah tegur, siap salam lagik. bila la aku nak ngadu problem keje nih ngan dia. bukan apa...semua org busy ajer. nak cite bab motivasi or selain menda keje, susah sket.

adik aku balik amik kembara ngan kawan dia tadik. again, buat mak aku sakit hati lagi. susah aku nak cakap, kita org nih cam stranger for him, except bila dia nak duit etc. betul org kata, sense of belonging tu kena ada dalam sebuah keluarga. kita dipunyai dan mempunyai. back to me, esok aku kena tumpang ayah la gi keje ...

Popular Posts